İŞ YERİ HEKİMLERİNİN GÖREV, YETKİ VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ

  • Adres:

    Acıbadem Mah. Gayretli Sok. No:20/19 Üsküdar, İstanbul

  • İletişim:

    Telefon: +90 (545) 194 46 46
    E-Posta: bilgi@ykhukukofisi.com

İŞ YERİ HEKİMLERİNİN GÖREV, YETKİ VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ

İşverenin, işçilerin sağlık ve güvenliğinden olan sorumluluğundan kaçınması 6331 sayılı Kanun uyarınca mümkün olmamakla birlikte, işveren bu sorumluluğunu yerine getirmek için gerekli uzmanlardan destek almalıdır. Bu uzmanlardan biri olan iş yeri hekiminin yönetmeliklere dayanan belli görev ve yetkileri mevcuttur. İş yeri hekiminin görevleri ayrıntılı olarak “İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik”in 9. maddesinde düzenlenmektedir. İş yeri hekiminin görevleri beş ana başlıkta toplanmakta olup bunlar: “rehberlik”, “risk değerlendirmesi”, “sağlık gözetimi”, “eğitim, bilgilendirme ve kayıt” ve “ilgili birimlerle iş birliği” olarak adlandırılmaktadır.

 Rehberlik görevi birçok farklı konularda öneri ve tavsiyelerde bulunmak, risk değerlendirmesi görevi yapılan değerlendirmeler sonucunda gerekli önlemlerin alınmasında önerilerde bulunmaktır. Sağlık gözetimi görevi ise belirli aralıklarla işçilerin sağlık durumlarının gözlemlenmesi faaliyetlerini kapsamaktadır. İş yeri hekiminin eğitim, bilgilendirme ve kayıt görevi ise, işçilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda mevzuata uygun olarak gerekli eğitimi almaları ve bu konuda yetkili mercilere bildirim yapılmasıdır. İlgili birimlerle iş birliği de özetle, gerekli durumlarda ilgili tüm birimlerle ortaklaşa çalışmayı ifade etmektedir.

İş yeri hekiminin yetkileri ve yükümlülükleri ise yine aynı Yönetmelik’in 10. ve 11. maddelerinde anlatılmaktadır. Bu doğrultuda iş yeri hekiminin yetkileri; acil müdahale gerektiren durumlarda işverene başvurmak, iş yerinin tamamında iş sağlığı ve güvenliği kapsamında araştırma ve görüşmeler yapmak, ilgili kurum ve kuruluşlarla gerektiği takdirde işverenin bilgisi dahilinde iş birliği yapmak olarak özetlenebilir.

İş yeri hekiminin yükümlülükleri ise yetki ve görevlerden ayrı bir kavram olup iş yeri hekiminin sorumluluklarını ifade etmektedir. Yönetmelik’in yükümlülükleri düzenleyen 11. maddesinin ilk iki fıkrasında iş yeri hekiminin işverene karşı sorumlulukları düzenlenmiş devamında ise, çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne, görevli olduğu iş yerine ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na karşı yükümlülükleri düzenlenmiştir.

Tüm bunlardan anlaşıldığı üzere iş yeri hekiminin farklı durumlarda farklı mercilere karşı yükümlülükleri gündeme gelmektedir. Bu yükümlülüklere aykırı davranılması neticesinde meydana gelebilecek zararlara karşı iş yeri hekiminin hukuki sorumluluğundan söz etmek de her zaman mümkündür.

 

 

“İşbu yazı hukuki bir görüş veya yönlendirme olarak düşünülmemelidir. Özel sorular ve sorunlar bakımından hukuki danışman görüşü alınmalıdır.”